Pages Navigation Menu

Penthouse | Wrocław 2013

Zdjęcia z realizacji już wkrótce. Zapraszamy ponownie!

Nowoczesny penthouse wybodowany na odrestaurowanej kamienicy w XIX/XX wiecznej tkance miejskiej, ma się stać wymarzonym mieszkaniem dla pary młodych i aktywnych ludzi. Charakter wnętrz w którym dobrze się czują to minimalizm, biele, szarości oraz prosta elegancja z odrobiną off’u. W założeniu projektu wnętrza, jak zawsze uwzględniono upodobania inwestorów. Ponad czasową bieli, szarości i prostych form zabudowy szaf uzupełniono drewniną, jasną podłogą oraz kolorami piaskowo-musztardowymi. Całość dopełniają orginalne meble z naturalnego, egzotyczne drewna. Elegancja pomieszczeń polega na zderzaniu prostych, czystych form mebli na wymiar, betonowych i białych ścian z designerskimi meblami oraz reprodukcjami obrazów jackson pollock’a. Korytarz został zabudowany szafami, serwisowymi, które tworzą zaplanowaną kompozycję, przechodzącą płynnie we wnętrze salonu. Funkcjonalna, jasna zabudowa kuchni wraz z wyspą kuchenną odcina się na betonowej ścanie ,przechodzącej w “betonowe” kafle na podłodze tworząc ciekawą przestrzeń roboczą. Inwestozy podjeli decyzję że część istniejących grzejników zostaje , zaprojektowano więc na niedrewniane obudowy pełniące również funkcję półek. Salon, choć jest w całości urządzony otwiera się na również urządzony taras z widokiem na wrocławskie Śródmieście. Na zewnątrz jest miejsce zarówno do spożycia posiłku jak i relaksu wśród donic z roślinnością tarawiastą i ziołami , używanymi w kuchni. Sypialnia nawiązuje wykończeniem do pokoju dziennego, najważniejszym jej elementem jest wygodne, łóżko z tapicerowanym zagłówiem z egzotycznymi stolikami nocnymi na betonowej ścianie. Całość dopełniają białe szafy przesówne pomiędzy którymi powstała przestrzeń idealna dla damskiej toaletki. Wolne pomieszczenie zostało zaprojektowane jako pokój off”owy. Będzie łączył w sobie funkcję; pokoju pracy, biblioteki oraz pokoju gościnnego. Głównym meblem jest regał przechodzący w blat roboczy ze sklejki, nadający całości charakteru pracy i biblioteki. Dodatkowo można zmieniać jego wygląd i charakter dodając własne meble: krzesło od mamy, fotel po dziadku itd. Łazienka praktycznie pozbawiona jest na ścianach kafli. Jasne “betonowe” płytki położone są w strefie przysznica z kabiną typu walk-in z ewentualną możliwością zamknięcia. Na podłodze zaprojektowano takie same kafle jak w kuchni i przedpokoju. Oprócz estetyki liczy się też funkcjonalność, więc wszystko co potrzebne do obsługi i użytkownia łazienki z wc, zostalo ukrtyre w zabudowie szaf, łącznie z pralką i miejscem na brudne pranie.